Zgodnie ze znowelizowaną ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, wszystkie przedsiębiorstwa są zobowiązane wdrożyć i stosować zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP).
GHP
- Dobra praktyka higieniczna - działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
GMP
- Dobra praktyka produkcyjna - działania które muszą być podjęte i warunki. które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną zgodnie z przeznaczeniem.
Oferujemy Państwu szkolenie i wydanie odpowiednich zaświadczeń GHP i GMP dla osób zatrudnionych bezpośrednio w procesie produkcji lub obrocie żywnością .
Dla szkół i przedszkoli - ceny promocyjne!!!
UWAGA !!! - ZOBACZ JAK UDZIELIĆ PIERWSZEJ POMOCY PRZEDMEDYCZNEJ.
Program szkolenia
- Wprowadzenie do szkolenia.
- Przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące w Polsce i Uni Europejskiej.
- Rodzaje zagrożeń żywności i ich źródła.
- Zanieczyszczenie biologiczne.
- Zanieczyszczenie chemiczne.
- Zanieczyszczenie fizyczne.
- Przyczyny zakażeń i zatruć pokarmowych oraz główne choroby przenoszone drogą pokarmową.
- Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej jako podstawa zapobiegania zanieczyszczeniom środków spożywczych, zakażeniom i zatruciom pokarmowym.
- Wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie produkcji i obrocie żywnością.
- Prawidłowe zachowanie higieniczne personelu.
- Zaopatrzenie w wodę do celów technologicznych.
- Zasady prawidłowego mycia, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu.
- Metody zabezpieczenia zakładu przed owadami i gryzoniami oraz ich zwalczanie.
- Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej jako najskuteczniejszy sposób prowadzenia wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności.
- Prawidłowe przechowywanie poszczególnych asortymentów środków spożywczych.
- Prawidłowe postępowanie z surowcem.
- Zapewnienie prawidłowego prowadzenia procesów technologicznych.
- Podstawowe zasady funkcjonowania transportu wewnętrznego i zewnętrznego.
- Podstawowe zasady znakowania żywności.
- Podstawowe zasady racjonalnego żywienia.
Zobacz tabelę kategorii i ważność uprawnień UDT
Z tej tabeli zorientujesz się szybko jakie kategorie uprawnień przypisane są do urządzeń które cię interesują oraz w jakim okresie obowiązują.
Oceń artykuł: Minimum Sanitarne - GHP/GMP